Jag är född och uppvuxen i Stockholm, i en djurälskande och hundtokig familj. Min ''taxfeber'' startade en dag för cirka 35 år sedan när jag tillsammans med min äldre syster kom till Kennel Mikkels, som var och fortfarande är en mycket framgångsrik uppfödare av normalstora strävhåriga taxar. Där föll jag helt för rasen tax. Vi köpte senare vår första tax Mikkels Matahari på kenneln. Matahari var en fantastisk hund med massor av personlighet. Hon uppnådde aldrig några stora framgångar vare sig på utställningar eller i avel. Oavsett så lärde jag mig så mycket under dessa första 15 år med en vanlig" strävhårig tax. Den erfarenheten var mycket värdefull när jag för 20 år sedan bestämde mig för att "uppgradera" till strävhårig dvärgtax och starta Kennel Sweetax. Det viktigaste var ändå att jag hade den extrema turen att jag fick köpa Multichampion Slogan After Dinner Sweet som kennel Sweetax första avelstik.

Slogan's After Dinner Sweet

Hon är mamma/mormor/farmor till många stora vinnare och viktiga avelshundar. Många av de hundar som vinner mest på utställningar runt om i Europa idag har blodslinjer som härrör från denna underbara tik. Alla mina nuvarande avelshundar har henne i sina gener dom flesta via hennes son MuliCH MultiW Sweetax Carl Commander.  

calla köpenhamn

Taxen är i grunden en jakthund. Även om jag inte jägare själv, så har alla mina avelshundar någon form av bruks/jaktprov. Detta för att dokumentera att deras ursprungliga jakt förmåga är intakt.

Jag tillbringar mycket tid med att planera mina avelskombinationer genom att ta reda så mycket som möjligt om de hanar jag är intresserad av att använda i min avel. Till exempel att deras typ och anatomiska detaljer kompletterar mina avelstikar. Psykisk och fysisk hälsa är väldigt viktiga. En del i detta är att jag har både ögonlyst samt ryggröntgat * (läs nederst på hane och tiksidan) mina avelshundar i flera generationer. Det är naturligtvis önskvärt att hitta avelshanar med samma hälsostatus. Tyvärr är detta svårt. Att bara  föda upp en hund med ett perfekt yttre, utan att ta hänsyn till psykisk och fysisk hälsae har inte något värde för mig.
  
Vad gäller typ så försöker jag att föda upp en lång och låg tax med en lång bröstkorg, tydligt markerat förbröst och harmoniska vinklar både fram och bak, som ger flytande och effektiva rörelser. Ett vackert uttrycksfullt huvud med starkt käkparti samt kraftig benstomme är också viktigt lika så är det självklart att en strävhårig tax ska vara just STRÄVHÅRIG d.v.s pälskvaliteten har hög prioritet.


Under de 20 år som Kennel Sweetax har varit aktivt, har jag fött upp 24 kullar med valpar (varav tre korthåriga dvärgar). Det faktum att jag inte har haft fler kullar bevisar mitt motto - att producera kvalitet, inte kvantitet. - inte bara är något jag säger utan verkligen något jag lever efter. Ytterligare en viktig del i min avelsverksamhet omfattar livskvaliteten för mina hundar. Jag vill inte ha fler hundar än jag kan erbjuda ett bra och aktivt liv med sådana saker som t ex dagliga långa promenader och många andra aktiviteter. För att uppnå detta, har jag bara fyra hundar som bor hemma. Jar har ytterligare några hannar och avelstikar som bor hos fodervärdar/delägare. Mina hundar är medlemmar i familjen. Jag är först och främst en hundälskare och inte en valpproducent.

I framtiden kommer jag att fortsätta mitt arbete med avel i samma småskalighet och strävar efter att föda upp sunda och friska dvärgtaxar med så perfekt exteriör som möjligt.

Lotta Söderberg                                                                                                                                                                                                Kennel Sweetax